22 Şubat 2015 Pazar

2 Şiş Boncuklu Kolay Patik

2 ŞİŞ BONCUKLU KOLAY PATİK
Gerekenler:
2.5 numara şiş
Bir renk flora ip (güvez renk flora ip kullandım)
Bir renk pırıltılı ip (pembe renk pırıltılı ip kullandım.)


Kullanılacak Örgü Teknikleri:
Haraşo örgü
Düz Örgü

Nasıl Öreceğiz?
Bu patiği örerken çok gevşek veya gevşek örmeyin, sıkı örmeye çalışın. Neden sıkı örüyoruz? Çünkü haraşo örgü esnek ve açılan bir örgüdür. Sıkı örersek yıkanma sonucu gevşemesini bir nebze önlemiş oluruz.



ÖNCE PATİĞİMİZİ GÖRELİM Mİ?
Patiğin yandan görünümü fotoğraftaki gibi olacak.


Önden görünümüde bu gördüğünüz fotoğraftaki gibi olacak.

Küçük boncukla örerseniz patiğiniz yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi olacak. Patiğin sağ ve sol yanındaki haraşolarda boncukları önde her dişte birbirini takip edecek şekilde diziyorsunuz. Öne geldiğimizde solda 3 ilmek kala bir boncuk yerleştiriyorsunuz. 

Fotoğrafta görüldüğü gibi ön burundaki haraşo sıralarda da boncuklar var. Oralarda da önde boncukları dizeceksiniz, Ardarda 8 boncuk dizeceksiniz, boncuklar bitince 3 ilmek haraşo örüp arkaya dönüyorsunuz. Ben patiğimi büyük boncuk kullanarak ördüm. Küçük boncuklada nasıl göründüğünü bilin diye fotoğrafını çektim.

BAŞLAYALIM MI?
Benim verdiğim ilmek sayıları 37-38 numara ayak için uygundur. 37-38 numara ayak numarası olanlar güvez iple patiğe 26 ilmek atarak; 39-40 numara ayak numarası olanlar güvez iple 30 ilmek atarak başlasınlar. 37-38 numara ayak numarası olanlar güvez iple ördüğüm haraşoları 23 diş yapsınlar; 39-40 numara ayak numarası olanlar güvez iple ördüğüm haraşoları 26 diş yapsın. Burundaki pembe iple ördüğüm sıraları 37-38 numara ayağı olanlar 6 sıra örsün, 39-40 numara ayağı olanlar 8 sıra örsünler.

Şişimize 26 ilmek atarak başlayalım. Önde ve arkada haraşo örgü örüyoruz. Bir diş haraşoyu boncuksuz örelim. ( Bir diş haraşo: önde bir sıra arkada bir sıra haraşo örülmesine bir diş haraşo deniliyor.) 2. diş haraşoyu ördüğümüzde önde beş ilmek kaldığında ilk boncuğumuzu aşağıya indiriyoruz. Ve kalan ilmekleri haraşo örmeye devam ediyoruz. 



Bu boncukları motif olarak çizmedim. Fotoğraftan boncukların nasıl dizileceğini anlayabilirsiniz. Önde ve arkada haraşo örgüyü kullanıyoruz. Öne geldiğimizde ilk boncuğu 5 ilmek kala, 2. boncuğu 4 ilmek kala, 3. boncuğu 3 ilmek kala aşağıya indirip ördük. 4. boncuğu yine 4 ilmek kala, 5. boncuğu 5 ilmek kala aşağıya indirip ördük. Boncukları hep ön tarafta aşağıya çekip arkasından gelen ilmekleri haraşo örerek devam ettik. Fotoğrafta görüldüğü gibi bir zik-zakımız oldu. 


Boncuklardaki zik-zaklar 5 tane oluncaya kadar örmeye devam edin. Unutmayın, ilk başta bir diş haraşoyu boncuksuz ördük. Arkasından 5 diş zik-zak şeklindeki 21 diş haraşo ördük. Bir diş daha boncuksuz haraşo diş ördük. Toplam 23 diş haraşo ördük. (Ayağı büyük olanlar 38-40 numara 26 haraşo diş örsün.)


23 diş haraşoyu ördükten sonra arkaya dönüp pembe ipimizi takıyoruz. Pembe ipimizle 6 sıra düz örgü örüyoruz.


Pembe iple 6 sıra düz örgüyü bitirdik mi? Bu kez arkada güvez ipimizle haraşo örmeye başlıyoruz. 3. diş haraşoyu ördük. 3. diş haraşoda öne geldiğiniz 13 ilmek kala boncuklarımızı dizmeye başlıyoruz. 1 ilmek boncuklu ördükten sonra gelen ilmeği boncuksuz öreceksiniz. Böylece önde toplam 6 boncuk diziyoruz, boncukları dizdikten sonra kalan 3 ilmeği boncuksuz örüp arkaya dönüyoruz. 


Güvez ipimizle örerken boncuklarımızı dizdikten sonra yine 2 diş haraşo örüyoruz. Güvez iple ördüğümüz haraşo sıralar toplam 5 diş olacak. 3. dişte önde boncukları dizeceksiniz.


Pembe ipten güvez ipe geçtiğinizde veya güvez ipten pembe ipliğe geçtiğinizde arkada iplik gezdirmeyin. Fotoğrafta kalemle göstermeye çalıştığım gibi iplikleri uzatın. Patiğimiz bittiğinde bu uzattığımız iplerle patiğimizin burnunu toplayacağız. Buna dikkat edelim lütfen...


Güvez iple ördüğümüz haraşo dişler fotoğraftaki gibi 6 kere yapılacak. Pembe iple düz örgü ördüğümüz sıralar 7 kere yapılacak.  


En son pırıltılı pembe iple örüp bitirdiğinizde pembe ipi fotoğrafta gördüğünüz uzunlukta kesin. Bu iple ön burunu toplayacağız. Bu ipi bu kadar kesmeniz ön burunu toplamamızı sağlayacak.



Buraya kadar geldiyseniz, yine güvez iple haraşoları başta ördüğünüz gibi öreceksiniz.


Fotoğrafta gördüğünüz gibi 23 diş haraşoyu boncuklu örerek bitirdim.


ÖN BURUNU TOPLAYALIM MI?
Pembe pırıltılı ipi uzun kestirmiştim, o iple ön burunu toplayacağız. Elinize bir tığ alın. Bu tığla pembe iplerin örüldüğü sıralarda uzatılan güvez ipleri sağdan başlayarak tığa alın.


Güvez iplerin hepsini tığa aldıktan sonra kestiğimiz pembe ipi içlerinden geçirin. Pembe ipi güvez iplerin içinden geçirdikten sonra güzelce sıkın, birkaç zincir çekip, bağlayın. Bu aşamayı doğru yapın ki sonradan patiğin burnunda açılma olmasın.


Bundan sonra taban ve topuğu yapacağız. Öncelikle patiğin en orta yerini bulup oradan ilmek çıkaracağız. Patiğin tabanını öreceğiz. Tabanı örmek içinde sağ ve soldan ilmek çıkaracağız. Taban ve topuğu yapmayı biliyorsanız, bildiğiniz şekilde yapın. Ben nasıl yaptığımı bilmeyenler için anlatmaya çalışacağız. Tabanı örerken ilmek çıkaracağız. Ben ilmekleri önden değil, arkadan çıkarıyorum. Sağ şişe bakın. Sağ şişte görüldüğü gibi haraşo dişten ilmek ÇIKARMIYORUM. Sol şişe bakın lütfen. Sol şişte görüldüğü gibi haraşo dişin bir önünden aradan ilmek ÇIKARIYORUM.


İlmek çıkarmayı gösterdiğim şekilde ön burunda arkadan 11 ilmek çıkarıyoruz.


Sağ şişi takıp sağda 41 ilmek çıkarıyoruz. Sol şişi takıp solda 41 ilmek çıkarıyoruz. Orta şişimizle sağa ve sola gittiğimizde toplayarak tabanı yapmaya devam ediyoruz.


Fotoğrafa bakın. Tabanı yapıyoruz şimdi. Ortadaki 10 ilmeği ördük, 11. örmüyoruz. 11. ilmeği soldaki ilmekle görülen ipi şişin üzerine atarak topluyoruz.


Fotoğraftaki gibi yapacaksınız. Önde ve arkada aynı yani. Ortadaki 10 ilmeği örüyorsunuz. 11. ilmeğe geldiğinizde örmüyorsunuz. 11. ilmeği yandaki şişe çıkarılan ilmekle topluyorsunuz. Bu şekilde sağ ve sol yanlardaki şişlerdeki 41 ilmek bitene kadar örmeye devam ediyorsunuz. Sağ ve sol şişlerde 1'er ilmek kalana kadar toplayarak örmeye devam edin. Sağ ve sol şişlerde 1 ilmek kaldığında ortadaki şişte son iki ilmeği örmeyin, sağda ve solda toplayın. Böylece 11 ilmekten 9 ilmeğe düşüp topuğu örmeye  başlayacağız..


Ortadaki şişimizde 9 ilmeğimiz kalmıştı. Sağ şişe 23 ilmek çıkartın, sol şişe 23 ilmek çıkartın. Topukta ilmek çıkartırken örgünün ön yüzünde haraşolardan ilmekleri çıkartalım.  Her sağ ve sola geldiğimizde yine toplamaya devam edeceğiz. 


Topukta toplama yaparken arkaya geldiğimizde 9. ilmeği örmüyoruz. 9 ilmeği sol şişteki ilmekle fotoğraftaki ipi şişin üzerine koyarak topluyoruz. Haraşo örer gibi yani... Öne döndüğümüzde ilk ilmeği örmüyoruz.


Topukta öne döndüğümüzde toplama yaparken; 9. ilmeği örmüyoruz. İpimizi arkaya alıyoruz. Sol şişteki ilmekle 9. ilmeği topluyoruz. Arkaya döndüğümüzde ilk ilmeği örmüyoruz.


Fotofrafta hiç net gözükmüyor. Ama anlatmaya çalışayım. Patik bittikten sonra patiğin arkasını çevirelim. Büyük iğneye pembe ipimizi bağlayıp, pembe sıraların olduğu yerleri açılmaması için kenarlardan bir kez iğneyle dikelim, böylece patiğimizi daha sağlamlaştırmış oluruz...


Kenarlara tığla oya yaparsanız, patiğin ayağınızda sarkmasını önlemiş olursunuz. Bu patiğin ortasına güzel bir çiçek yapıp dikeceksiniz. Tığişi bilmiyorum, hemen bir kurdela yapıp diktim, benim yaptığıma bakmayın. Siz tığla güzel bir çiçek örüp dikin...

VEEE BİTTİ!!! Yapacak olanlara kolay gelsin. Benden bu kadar...













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder