13 Şubat 2019 Çarşamba

Menekşeli Beş Şiş Çetiğin Detaylı Açıklaması


MENEKŞELİ BEŞ ŞİŞ ÇETİK
Çetiğin burnu kilim desenli olarak örülmeye başlıyor. Bu sayfamda bu burnun yapılışını anlatmaya çalışacağım. Öncelikle çetiğimizin fotoğraflarına bakarak, çetiğimizi tanımaya başlayalım.




Çetiğimizi burundan başlayarak örmeye başlayacağız. Sizlere kolaylık olsun diye burun kısmını kâğıda çizdim. X şeklinde gösterdiğim yerler, beyaz renk olacak. Sayı yazdığım yerlerse, yazdığım sayı kadar mor renk olacak.


Şu arttırma kısmına bir açıklık getirelim. İlmek sayısı ayağınızın büyüklüğüne yettiği zamana  kadar arttırma yapacaksınız. Bir sırada arttırma varken, ikinci sırada arttırma yok, unutmayın! İlmek sayısını yeterli gördüğünüzde arttırma yapmayın artık.

Yazımı okuyamayanlar için yazıyorum.
- 5 şişle örüyoruz. Burundaki deseni her şişte 7 ilmek olduğunda uygulamaya başlayacağız.
- Her şişte 7 ilmek varsa başlayalım.
- Burundaki desenimizi örerken, bir sıra boyunca her şişte birer ilmek (toplam 4) arttırırken, ikinci sırada arttırma yapmayıp önceki sıradaki deseni aynen öreceğiz.
- Yani her şişte en başta aradan bir ilmek çıkaracağız ve çıkardığımız ilmeği öreceğiz. İkinci sırada da arttırma yapmayıp, deseni aynen öreceğiz.


Sıra sıra detaylı yazacağım. Böyle daha anlaşılır olacağını düşünüyorum.
1. sıra: Aradan 1 ilmek çıkart, çıkardığın ilmeği beyaz ör. Kalan 7 ilmeği mor ör. Öteki 3 şişte de aynısını yap.
2. sıra:Arttırma yok, beyazı beyaz, moru mor ör.
3. sıra: Aradan 1 ilmek çıkart, çıkardığın ilmekle birlikte 3 ilmeği beyaz ör. Kalan 6 ilmeği mor ör. Öteki 3 şişte de aynısını yap.
4. sıra: Arttırma yok, beyazı beyaz, moru mor ör.
5. sıra: Aradan bir ilmek çıkart, çıkardığın ilmekle birlikte 2 ilmeği beyaz, 1 ilmeği mor, 2 ilmeği beyaz, 5 ilmeği mor ör. Öteki 3 şişte de aynısını yap.
6. sıra: Arttırma yok, beyazı beyaz, moru mor ör.
7. sıra: Aradan 1 ilmek çıkart, çıkardığın ilmekle birlikte 2 ilmeği beyaz, 3 ilmeği mor, 2 ilmeği beyaz, 4 ilmeği mor ör. Öteki şişte de aynısını yap.


8. sıra: Arttırma yok, beyazı beyaz, moru mor ör.
9. sıra: Aradan 1 ilmek çıkart, çıkardığın ilmekle birlikte 2 ilmeği beyaz, 2 ilmeği mor, 2 ilmeği beyaz, 1 ilmeği mor, 2 beyaz, 2 mor, 2 beyaz ör. Öteki 3 işte de aynı.
10. sıra: Arttırma yok, beyazı beyaz, moru mor ör.
11. sıra: Yine aradan 1 ilmek çıkart. Çıkardığın ilmekle birlikte 2 beyaz, 2 mor, 2 beyaz, 3 mor, 2 beyaz, 2 mor, kalanları beyaz ör. Öteki 3 şişte de aynısı.
12. sıra: Ne YOK? Arttırma tabii ki. Deseni aynı örün.
13. sıra: Son sıra. Kafanıza göre deseni uydurun artık.



Karşınızda desenimizin çizimi.


Çetik başlangıcı, kilim desenini andırıyor. Böyle küçük kilim desenli örneklerde de bu burun başlangıcının kullanılabileceğini düşünüyorum. Zaman ayırıp, okuduğunuz için teşekkürler. Umarım ki bir faydam olmuştur.

(Video isteriz diyenler youtube'a "söz verdiğimiz patiğin açıklaması" yazarlarsa, patiğin sahibi tarafından paylaşılan videolara ulaşabilirler.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder