23 Şubat 2019 Cumartesi

AJURLU BEŞ ŞİŞ ÇETİK AÇIKLAMASI

PEK ŞİRİN AJURLU ÇETİĞİMİN AÇIKLAMASI

Değerli ziyaretçilerim, takipçilerim yeni bir çetik açıklamasıyla sizlerleyim. Hepiniz hoşgeldiniz!

Çetiğimizi beş şişle örüyoruz. Sağa kes, sola kes, dola örgü tekniklerini kullanacağız. Her bir şişimizde 16 ilmek olduğunda ajurlu şekilde örmeye başlayacağız. Ajurlara geldiğinizde dolamaları sıkı bir şekilde örün ki; ajurlar güzel dursun ve kocaman delikler oluşmasın.

Ben çetikleri iç kısımdan örüyorum. İç kısımdan örerken ters örgüyle, dış kısımdan örerken düz örgüyle örüyoruz. Öncelikle ajurların tarifini iç kısımdan örenler için vereceğim, daha sonra dış kısımdan örenler için ajurların tarifini detaylı olarak açıklamaya çalışacağım. Ben bu çetiği örerken, aşağıdaki desenleri de kullandım. Yukarıdaki ilk iki deseni patiğin burun kısmında, altta iki deseniyse patiğin yan kısımlarında kulandım. İster aynı desenleri, isterseniz farklı bir deseni kullanabilirsiniz. Benim kullandığım desenleri çizimi burada:


İÇ KISIMDAN ÖRENLER İÇİN AJURUN AÇIKLAMASI:
Çetiğimi burun kısmından başlayarak ördüm. Her şişimde 16 ilmek olduğunda ajur yapmaya başlıyorum. Ayağı çok büyük olanlar 18 ilmek olduğunda ajurlara başlayabilirler. İç kısımdan örenler ajurları şu şekilde yapacaklar:

1. Ajur Modeli: 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola. Yani öndeki her iki şişimizdeki 32 ilmeği 8 kez 2 toplayıp, 1 dolayarak öreceğiz. Çetiğin alt kısmındaki şişlerde ajur yapmadım, dileyen yapabilir. Anlattığım şekilde 6 sıra örüyoruz.

2. Ajur Modeli:  1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla, 1 dola, 2 topla. Öndeki iki şişimizde 32 ilmeği 8 kez 1 dola, 2 topla şeklinde örüyoruz.

DIŞ KISIMDAN ÖRENLER İÇİN AJURLARIN AÇIKLAMASI:
Çetikleri dış kısımdan örenler düz örgüyle örüyorlar. Bu modeli örebilmeniz için sağa kes, sola kes ve dolamanın nasıl yapıldığını bilmeniz gerekiyor. İnternetteki videolardan bu örgü tekniklerinin yapılışını öğrenebilirsiniz. İnanınız ki hiç zor değil. Her şişimizde 16 ilmeğimiz var. Ajurları ben yalnızca öndeki iki şişte yaptım. Dileyenler arkadaki şişlerde de yapabilirler. 

1. Ajur Modeli: 2 ilmeği sola kes, 1 dola, 2 ilmeği sola kes, 1 dola,2 ilmeği sola kes, 1 dola,2 ilmeği sola kes, 1 dola,2 ilmeği sola kes, 1 dola,2 ilmeği sola kes, 1 dola,2 ilmeği sola kes, 1 dola,2 ilmeği sola kes, 1 dola. Öndeki iki şişteki 32 ilmeğimizi bu şekilde örüyoruz. Alttaki şişlerde ajur yapmıyoruz. Öndeki 2 şişimizdeki 32 ilmeğimizi 6 sıra boyunca 8 kez 2 ilmeği sola kes, 1 dola şeklinde örüyoruz.

2. Ajur Modeli: Öndeki iki şişimizdeki ilmeklerimizi bu şekilde öreceğiz. 1 dola,  2 ilmeği sağa kes, 1 dola,  2 ilmeği sağa kes, 1 dola,  2 ilmeği sağa kes, 1 dola,  2 ilmeği sağa kes, 1 dola,  2 ilmeği sağa kes, 1 dola,  2 ilmeği sağa kes, 1 dola,  2 ilmeği sağa kes, 1 dola,  2 ilmeği sağa kes. Alttaki şişlerde ajur yapmıyoruz. 6 sıra boyunca bu şekilde örüyoruz.

Ben 38 numaraya göre ördüm. Çetiğin ön kısmında 4 kez ajur modeli uyguladım. Ayağınız çok büyükse ajur modellerinin sayısını 5'e çıkartabilirsiniz. İki renkle ördüm. Dilerseniz tek renkle örebilirsiniz. 

Pembe iple 6 sıra boyunca 1. ajur modelini ördükten sonra çetiğimiz bu şekilde gözükecek.

Mor iple 6 sıra boyunca 2. ajur modelimizi örünce, çetiğimiz bu şekilde gözükecek.

 4 sıra boyunca ajur modeli ördükten sonra çetiğimizin görünümü bu şekilde olacak.

Ajur modellerini örmeyi bitirdikten sonra patiğin arka kısmında kalp desenlerini örmeye başladım. Yukarıda kalp desenlerinin çizimini vermiştim.


İşte biz burdayız! Nasılız? Bunlarda değişik renklerle ördükten sonra çetiklerimin bitmiş hallerinin fotoğrafları. Beğendiğiniz mi? Beğendiyseniz yapmanız gereken şey belli. Haydi! İplerinizi ve şişlerinizi ellerinize alıp, açıklamalar eşliğinde çetiğinizi örmeye başlayın! Benden bu kadar, örecek olanlara kolay gelsin...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder